315 Sjeverozapad na Škrapingu

1622115_782867931738240_338227673_nVećina trkača i rekreativaca za cilj ima završiti maraton, cestovnu utrku duljine 42,2km. No, nekolicini Varaždinaca prošli je vikend cilj bio nešto ekstremniji „maraton“. Onaj koji se trči po neravnom i često nepristupačnom terenu. Onaj koji nema označenu trasu kretanja već natjecatelji dobivaju kartu i kontrolne točke do kojih moraju doći vlastitim vještinama orijentacije i uz pomoć kompasa. Onaj na kojem mnogi odustaju a sretni ulaze u cilj bez ozljeda.

8. ožujka četvero Varaždinca članova SRD 315 Sjeverozapad startala su na najtežoj kategoriji Škrapinga, ekstremne pustolovne utrke međunarodnog karaktera. Svi četiri prošli su 40km kroz oštro kamenje i podle stijene, gustu makiju, trnje i ostale čari otoka i uspješno završili utrku. Marko Leljak (SRD 315 Sjeverozapad)osvojio je 9. mjesto, Miroslav Hainž (SRD 315 Sjeverozapad) 11. mjesto a Vanja Šomođi (SRD 315 Sjeverozapad), koji je utrku otrčao usprkos ozljedama, u cilj je ušao 46. Jelena Sekelj (SRD 315 Sjeverozapad) u ženskoj kategoriji utrku je završila na 4.mjestu.

Jedinstvena međunarodna treking utrka – Škraping na otoku Pašmanu okupila je ove godine rekordnih tisuću sudionika, profesionalaca i rekreativaca, podijeljenih u tri discipline, koji su se rastrčali po oštrim stijenama duž Pašmana. Među trekerima iz Hrvatske, Mađarske, Austrije, Poljske, Slovenije i BiH bila je brojna i ekipa Varaždinaca, posebno onih okupljenih u klubu SRD 315 Sjeverozapad.

Škraping pruža 3 mogućnosti za sudjelovanje. Ultra je najteža kategorija na Škrapingu. Ne starta u Tkonu kao ostale kategorije, već u mjestu Banj. Staza Ultre duga je 40 km a ide po kamenju, kroz gusto raslinje i teške terene na kojima su bile potrebne i vještine penjanja. Uključuje i Veliki Zaglav, mnogima neosvojiv, a ove godine natjecatelje je na kraju počastila i nekim novim uvalama, nekim novim stijenama, na samoj špici otoka. Ultra je utrka za one u top-formi, iskusne i izdržljive, za one koji se ne boje izazova.

Đir je utrka duljine 10 km. Najbrojnija utrka je Light, duga 20 km i namijenjena sudionicima u dobroj formi koji se žele iskušati u višesatnom kretanju u prirodi, otkrivajući pri tom skrivene točke na otoku pomoću zemljovida. Najviše Varaždinaca i članova SRD 315 Sjeverozapad završilo je upravo Light kategoriju. Od žena uspješne su bile Maja Grgurić (SRD 315 Sjeverozapad), Andreja Migles Sambolec, Botić Lidija, Tamara Žnidar, Ana Lazić, Katarina Ferderbar, Sara Rinkovec, Mihaela Maček i Petra Antekolović. U muškoj kategoriji Light utrku uspješno su završili Miroslav Popović (SRD 315 Sjeverozapad), Marjan Lonjak (SRD 315 Sjeverozapad), Božidar Kelin (SRD 315 Sjeverozapad), Krunoslav Rukelj, Alen Vuković, Nikola Podhraški, Sven Hofer, Kamilo Lazić, Ivan Štefičar, Igor Varga i Denis Vujaklija.

Škraping, koji je postao sinonim za treking, zasigurno spada u najatraktivnije utrke u regiji. Osim adrenalina i natjecanja sudionicima pruža veličanstvene prizore prirode otoka Pašmana, pogled na Velebit i obale Kornata. A članovi SRD 315 Sjeverozapad i nagodinu kreću u osvajanje oštrih stijena Pašmana i rušenje rekorda te im se možete pridružiti. Priliku za upoznavanje sa brdskim trčanjem 315 Sjeverozapad vam pruža već 30.ožujka u 9 sati kada započinje Liga Konj Vertical koja se trči od parkirališta u Prigorcu pa do planinarskog doma na vrhu Ivanščice preko popularne planinarske staze Konj.